Introducere

Modulul Date Medicale permite salvarea istoricului medical al unui utilizator, astfel incat, la orice vizita la un medic, utilizatorul sa poata prezenta medicului toate datele ce pot fi de interes pentru un diagnostic corect in acel context.

Istoricul medical al unui pacient reprezinta o problema majora in cazul unei vizite la medic. Pentru o buna diagnosticare, medicul are nevoie de cat mai multe informatii referitoare la antecedentele medicale ale pacientului.
Dar, de cele mai multe ori, aceste antecedente nu sunt inregistrare pe niciun suport scris sau electronic si atunci medicul trebuie sa apeleze la memoria pacientului.

Memoria pacientului este supusa uitarii si este foarte probabil ca pacientul sa nu-si aminteasca toate detaliile medicale ale unui eveniment anterior, detalii ce pot fi foarte pretioase pentru diagnosticul curent.
Memoria pacientului este deasemenea subiectiva, fiecare interpreteaza intr-un mod propriu manifestarile unei anumite afectiuni si este posibil ca aceste interpretari subiective sa conduca medicul pe cai gresite in diagnosticarea starii curente.

Aplicatia EMIM vine in ajutorul tuturor actorilor implicati in actul medical (pacient-doctor-farmacist) prin stocarea tuturor datelor medicale pe care acesti actori le gestioneaza.
Prin aceasta aplicatie, pacientul care merge in vizita la doctor, nu mai trebuie sa povesteasca din amintiri antecedentele medicale, ci pune la dispozitia doctorului toate datele salvate pe platforma EMIM.

Datele medicale pot fi incarcate de catre oricare actor din acest sistem:
Medic: scrisorile medicale, concluziile dupa un anumit tratament, observatii legate de evolutia pacientului pot fi salvate de catre medic direct in platforma EMIM.
Laborator: rezultatele analizelor medicale nu mai trebuie sa fie printate si purtate de pacient de la un cabinet la altul. Pacientul le poate pierde sau deteriora.
Aceste analize pot fi salvate simplu de catre laborant in baza de date EMIM unde vor fi stocate definitiv, putand fi accesate de catre pacient sau orice medic imputernicit de pacient pentru o diagnosticare corecta a starii pacientului.

Pacient: foarte multe date medicale sunt produse de catre pacient. Sunt o multime de dispozitive care masoara parametrii fiziologici ai unui pacient si pe care pacientul le utilizeaza in mediul de acasa. Aceste informatii pretioase sunt pierdute in cea mai mare masura deoarece pacientul nu dispune de o solutie simpla si rapida de salvare a acestor informatii intr-o baza de date. Aplicatia EMIM pune la dispozitia pacientului aceste instrumente pentru salvarea datelor si accesarea lor in cadrul vizitelor la medic. O simpla fotografie a unor analize facuta cu mobilul de catre pacient si salvata in memoria EMIM poate fi de un real ajutor intr-un diagnostic ulterior.

Cautare utilizatori

Functionalitatea de Cautare Utilizatori, Adaugare Cerere Acces, si Selectare Utlizator pentru care se afiseaza informatii este integrata in toate paginile modulului de Date Medicale.
Fereastra modala de cautare poate fi deschisa din toate paginile modulului Date Medicale prin apasarea butonului 🔍 . In dreptul butonului va fi afisat numele utilizatorul selectat pentru care sunt prezentate datele.
La deschidera ferestrei, nu este afisat niciun utilizator, acestia trebuie cautati fie prin adaugarea unor date in campul de cautare, fie direct in coloanele din lista care suporta cautare si filtrare/ordonare.
Cautarea se face in cadrul utilizatorilor EMIM, dar datele medicale vor fi disponibile doar pentru Utilizatorii care si-au dat acceptul de vizualizare a datelor de catre utilizatorul logat.
Din aceasta fereastra se pot Adauga Cereri de Acces catre utilizatori la care utiliztorul logat nu are acces.

Campurile dupa care se face cautare, filtrare si ordonare sunt: Nume, Prenume, Localitate, Judet

Urmatoarele campuri sunt disponibile pentru utilizatorii plaformei gasiti, ca si coloane in lista:
Nume: Numele pacientului
Prenume: Prenumele pacientului
Localitatea: Localitatea de domiciliu al utilizatorului
Judet: Judetul de domiciliu al Utilizatorului
Varsta: Varsta utilizatorului (in ani)
Select: Selecteaza utilizatorul in modulul de unde a fost deschisa fereastra de Cautare Utilizatori (fereastra curenta). Butonul apare doar daca utilizatorul logat are acces la datele medicale ale utilizatorului selectat.
Telefon (SMS): Buton care deschide o fereastra modala in care poate fi trimis din aplicatie un SMS catre telefonul Utilizatorului. Butonul apare doar daca utilizatorul logat are acces la datele medicale ale utilizatorului selectat.
Email: Buton care deschide o fereastra modala in care poate fi trimis din aplicatie un Email catre Utlizatorul selectat. Butonul apare doar daca utilizatorul logat are acces la datele medicale ale utilizatorului selectat.
Acces Date: In aceasta coloana este confirmat printr-un checkbox ☑ faptul ca Utilizatorul logat are acces la datele Utilizatorului selectat. Daca nu are acces, atunci apare butonul ➕ si se poate Adauga Cerere Acces la Date
Istoric: Buton care deschide intr-o noua fereastra de browser modulul Date medicale, pagina Istoric Medical, in sectiunea Istoric Medical. Butonul apare doar daca utilizatorul logat are acces la datele medicale ale utilizatorului selectat.
Dialoguri: Buton care deschide intr-o noua fereastra de browser modulul Date medicale, pagina Dialoguri. Butonul apare doar daca utilizatorul logat are acces la datele medicale ale utilizatorului selectat.
Valori Medicale: Buton care deschide intr-o noua fereastra de browser modulul Date medicale, pagina Valori Medicale, in sectiunea Lista Valori. Butonul apare doar daca utilizatorul logat are acces la datele medicale ale utilizatorului selectat.

La apasarea butonului ➕ pentru Adaugare Cerere Acces Date Pacient se va deschide o noua fereastra modala. Cererea poate fi trimisa in doua moduri:
- Prin SMS, daca userul poate furniza codul de acces, se apasa butonul Cerere Cod SMS, codul este comunicat si apoi se Acceseaza pe baza de Cod SMS
- Sau Trimite mesaj pentru confirmare inregistreaza o cerere catre pacient care poate fi confirmata la un moment ulterior.

Istoric Medical

In pagina de Istoric Medical sunt incarcate fisiere si texte ce descriu un anumit eveniment medical al utilizatorului.
Toate aceste informatii sunt salvate in baza de date, ca apoi sa constituie un suport important in evaluarea starii de sanatate a unui pacient.

Informatiile din istoric sunt clasificate pe categorii (Analize, Tratamente, Afectiuni, Scrisori medicale, Documente diverse) astfel incat sa se poata gasi cat mai repede ccategoria de interes.
Insa toate aceste informatii sunt salvate in acelasi loc si pot fi vizualizate simultan in pagina de "Istoric Medical" care le afiseaza in ordine cronoligica descrescatoare.
Utilizatorul care incarca un nou fisier sau introduce un nou text decide categoria la care se salveaza aceasta noua informatie. Daca categoria nu este foarte clar definita, informatia se salveaza direct in pagina "Istoric Medical".

Adaugarea de noi fisiere in istoricul medical al pacientului

Se poate salva orice tip de fisier, de o dimensiune rezonabila.
Se selecteaza categoria din stanga si apoi se face clcik pe butonul "Adauga fisier".
Apare o fereastra de dialog unde user-ul poate trage cu mouse-ul (drag&drop) un fisier de pe computerul propriu, sau foloseste butonul "Browse" care deschide un nou dialog de selectare a fisierului de pe calculatorul propriu.

Daca fisierul selectat este de tip imagine, acesta va fi automat previzualizat in pagina de dialog, astfel incat user-ul sa verifice rapid ca fisierul ales este cel corect.

Observatii referitoare la fisier

In momentul incarcarii fisierului in baza de date, utilizatorul are posibilitatea notarii catorva observatii referitoare la acel fisier: contextul, ce reprezinta fisierul respectiv, modul de obtinere a fisierului, calitatea sa, etc.
Aceste observatii sunt utile apoi medicului in interpretarea datelor regasite in fisier.

In orice moment utilizatorul (sau medicul care are acces la datele sale medicale) poate edita fisierul prin adaugarea de noi observatii care sa clarifice utilitatea fisierului.
Medicul poate cataloga fisierul ca neutilizabil, sau poate pune intrebari suplimentare referitor la el.

Tot in aceasta sectiune medicii pot nota diverse aspecte si concluzii referitoare la informatiile din fisier, sectiunea de observatii implementand un dialog intre medici si/sau pacienti referitor la concluziile desprinse din acel fisier.

Vizualizare fisiere

Daca fisierul este de tip imagine, pagina prezinta un mic preview referitor la acel fisier (daca fisierul nu este imagine, deci nu are preview, se afiseaza implicit eticheta "Fisier EMIM").
Prin click pe imaginea de preview se deschide o noua fereastra de browser in care se afiseaza documentul respectiv.
Nu orice tip de fisier poate fi vizualizat, ci numai cele ce au un format obisnuit (txt:text, doc:document word, pdf:Adobe , jpg:Imagine, png:Imagine, mp4:film, gif:animatie, etc. )
Pentru fisierele ce au un format special, se foloseste butonul de Download care descarca fisierul in calculatorul propriu, dupa care se poate deschide cu orice alt editor particular.

Fiserele nu se pot edita in sensul modificarii continutului acestora. Daca se doreste modificarea continutului unui fisier, acesta se downloadeaza, se editeaza folosind editorul propriu (Microsft Word, PDF writer, Paint, CorelDraw, etc), apoi se incarca din nou pe platforma EMIM.
Varianta veche se poate sterge, sau se lasa pe platforma pentru comparatie.

Adaugare text

Anumite afectiuni, stari, scrisori medicale, tratamente etc, se pot introduce in baza de date direct sub forma de text.
Se da click pe butonul "Adauga Text" si se descrie in editorul deschis starea medicala sau concluziile unei vizite la medic.

Aceasta sectiune este utila in timpul unui consult deoarece medicul poate citi mai multe informatii din istoricul pacientului, fara ca acesta sa fie nevoit sa le povesteasca de zeci de ori.
Textul introdus se salveaza in baza de date impreuna cu autorul acestuia si data la care a fost scris, astfel incat sa fie destul de clar cine a scris textul si in ce calitate (pacient sau medic).

Dialog Medic-Pacient

Pagina de Dialog, reprezinta o mesagerie intre pacient si doctor. In aceasta pagina utilizatorul curent scrie un mesaj catre partenerul de dialog, urmand ca acest partener sa-i raspunda la problema solicitata.
Atentie: pagina nu lucreaza on-line, adica mesajul trimis de partenerul de dialog nu apare in pagina noastra automat, in acel moment, ci abia dupa un refresh al paginii dat de catre destinatar (click pe butonul Refresh din browse, sau click pe iconita partenerului de dialog).

Mesajele trimise intre doi corespondenti nu pot fi vizualizate de catre alti medici sau utilizatori EMIM, chiar adca acestia au acces la datele medicale ale pacientului. Este un canal privat de comunicatie care va ramane deschis atata timp cat vor decide participantii.

Initierea unui nou dialog

Nu oricine poate intra in dialog cu oricine. Platforma EMIM este deschisa tuturor, oricine isi poate face cont, deci riscul de a primi solicitari de tip span prin mesagerie este foarte mare.
Pentru a minimiza acest incovenient, pagina de dialog nu permite initierea unui nou dialog decat medicului care a obtinut dreptul de acces la datele pacientului.
Pacientul nu poate decat raspunde la un mesaj al doctorului. Deci daca medicul nu initiaza un dialog cu pacientul, acesta nu poate trimite mesaje catre medic.

Lista partenerilor de dialog

Toti partenerii cu care am avut vreodata un dialog sunt afisati in sectiunea din stanga paginii. Afisarea include imaginea de profil al partenrului, precum si numele si prenumele acelui partener.
Click pe unul din parteneri deschide pagina de mesaje transmise intre user-ul curent si partenerul selectat.

Daca user-ul curent este doctor, prin selectarea unui partener de dialog se selecteaza de asemenea si istoricul medical al acelui partener. In felul acesta doctorul poate selecta usor si parcurge istoricul medical al pacientilor direct din pagina de dialog.

Stergerea dialogurilor

Orice mesaj postat de catre utilizator se poate sterge numai de catre acel utilizator prin butonul "Delete" din dreapta mesajului.

Este posibil ca doctorul sau pacientul sa doreasca stoparea mesajelor (partenerul abuzeaza de acest tip de comunicare). In acest scop, user-ul curent trebuie sa dea click pe butonul de stergere din dreptul fiecarui partener de dialog din sectiunea stanga a paginii.
Odata sters acest partener din lista, partenerul nu mai poate initia alt dialog pana cand doctorul obtine o noua permisiune din partea pacientului si initia acel nou dialog. Pacientul nu poate cere permisiunea de a dialoga cu doctorul, el doar poate raspunde la mesajele doctorului.

Componenta si trimiterea mesajelor

Un mesaj contine text sau fisier. Se poate trage fisierul prin drag/drop in casuta mesajului si apoi prin click pe butonul "Send" se trimite fisierul.
Sau se scrie mesajul in acea casuta si apoi se da click pe "Send".
Mesajul este salvat in baza de date si cand partenerul deschide aplicatia si pagina de mesaje, va vedea mesajul trimis de user-ul curent.

Accesul la datele pacientului

Un utilizator EMIM oarecare, daca nu este angajat ca medic la o institutie acreditata EMIM, nu are acces decat la datele medicale proprii.
Astfel, el isi poate adauga noi informatii in propriul istoric medical, sau poate vizualiza si trimite mesaje doar acelor doctori care au initiat dialoguri cu user-ul curent.

Cere drept de acces la date

In momentul cand un pacient vine in vizita la doctor, doctorul doreste sa examineze istoricul medical al pacientului ca sa-si formeze o opinie cat mai corecta despre starea acestuia.
In acest scop, doctorul foloseste butonul de selectie a pacientului disponibil in dreapta sus (butonul pe care este scris numele pacientului curent).
Se deschide dialogul de selectie user EMIM unde doctorul completeaza numele pacientului. Dupa primele caractere tastate aplicatia completeaza automat lista utilizatorilor EMIM care corespund acelui criteriu de selectie.

Pentru fiecare utilizator gasit in baza de date, medicul are doua optiuni:
- Select: acel utilizator si-a dat deja acceptul de acces la datele medicale proprii de catre doctorii din institutia respectiva. Este suficient ca un singur doctor sa ceara si sa primeasca acceptul, ca apoi toti doctorii din acea institutie sa aiba acces la datele acelui utilizator.
- Cere drept acces: pacientul este in baza de date EMIM (introdus de un alt medic de la alta institutie, sau si-a facut singur cont EMIM). In acest caz, medicul cere dreptul de acces si pentru institutia pe care o reprezinta. Pacient-ul va primi in acel moment un SMS care contine un cod de access si un link pentru access direct. Pacientul in acel moment poate fie sa furnizeze codul de access medicului care a facut cererea sau sa dea click pe link-ul din SMS pentru a face autorizarea in mod automat. Dupa acceptul pacientului, toti medicii din institutia respectiva vor avea acces la datele acelui pacient.

Pacientul poate intrerupe oricand accesul la datele proprii prin folosirea paginii DatePersonale/DrepturiAcces si stergerea din lista a clinicii la care intrerupe accesul la date.

Valoare noua

In aceasta pagina utilizatorul salveaza in baza de date o valoare a unui parametru medical.

Trebuie completate urmatoarele informatii:
Tip: tipul valorii care se salveaza. Este o enumerare de unde utilizatorul alege parametrul dorit: temperatura, glicemie, greutate, etc.
Data: data masurarii, automat sistemul propune data si ora curenta.
Valoare: valoarea masurata ce se doreste salvata in baza de date.
Observatii: un text optional unde utilizatorul introduce detalii suplimentare referitoare la contextul masurarii.

Lista valori

Afiseaza grafic sau sub forma de lista valorile medicale gasite in baza de date pentru un anumit interval de timp selectat.

Pagina dispune de un filtru unde utilizatorul selecteaza intervalul de timp ales, precum si parametrul pe care doreste sa-l vizualizeze.

Afisare grafica

Pentru fiecare parametru ce are valori in intervalul de timp selectat se deseneaza cate un grafic ce afiseaza valorile gasite pentru acel parametru. Pagina afiseaza zero sau mai multe grafice simultan, in functie de numarul parametrilor gasiti in baza de date.
Graficul dispune de butoane pentru deplasarea pe axa timpului, precum si butoane de ZoomIn si ZoomOut specifice oricarei aplicatii de analiza grafica.

Fiecare grafic dispune de un help dinamic ce se creeaza automat in pozitia mouse-ului si care afiseaza sub forma de text valorile parametrului la momentul selectat de mouse.

Afisare sub forma de lista

Aceleasi valori selectate prin intermediul filtrului sunt afisate sub forma de lista. Pentru fiecare valoare utilizatorul are posibilitatea s-o editeze sau sa o stearga din baza de date.

Trend glicemie

Pagina "Trend Glicemie" se adreseaza persoanelor care sufera de diabet si care vor sa aiba un instrument prin care sa-si gestioneze in mod eficient tratamentul curent aplicat acestei afectiuni.

Diabetul este afectiunea generata de lipsa hormonului Insulina in sange. Insulina este hormonul ce ajuta celulele sa se hraneasca prin absorbtia zaharului prezent in sange. Lipsa insulinei duce la cresterea glicemiei (concentratia de zahar din sange), crestere generata de aportul de carbohidrati ingerati de pacient in timpul meselor zilnice.
Aceasta afectiune se trateaza prin injectarea periodica a unei cantitati de insulina care sa compenseze aportul de carbohidrati din timpul meselor.

Problema cu care se confrunta pacientii de Diabet este data de stabilirea cantitatii de insulina ce trebuie injectata intr-un anumit context. O cantitate mica nu rezolva problema hiperglicemiei, in timp ce o cantitatea prea mare poate cauza hipoglicemia, o stare foare grava in care poate cadea pacientul.

Aplicatia EMIM afiseaza intr-un singur grafic toti parametrii care influenteaza nivelul glicemiei din sange si ajuta pacientul sa decida asupra cantitatii de insulina ce trebuie injectata:
Glicemia: masurata manual sau prin intermediul senzorilor de tip CGM (Continuous Glucose Monitoring). Unitatea de masura: mg/dl.
Carbohidrati: alimentele ingerate in timpul unei mese convertite in carbohidrati (unitatea de masura: grame).
Sport: numarul de minute de alergare pe care pacientul le-a efectuat in respectivul context (orice alta forma de activitate fizica trebuie converitata la aceasta unitate de masura).
Alcool: cantitatea de alcool convertita in numar pahare de vin pe care pacientul a consumat-o in acel context.
Insulina: cantitatea de insulina injectata intr-un anumit context.

Predictia glicemiei

Un instrument important in calcularea dozei de insulina este dat de modulul ce construieste o predictie a glicemiei pentru un anumit context. In functie de istoricul glicemiei in acel moment, se calculeaza trendul pe care va evolua glicemia pentru urmatoarele 30 de minute.
Pe baza acelui trend utilizatorul poate sa evalueze situatia si sa ia masuri pentru a nu intra cu glicemia in zona critica.

Predictia glicemiei se afiseaza cu rosu in pagina "Trend Glicemie" si este formata din 3 punte calculate la un interval de 10 minute distanta. Aceste puncte sunt afisate in continuarea ultimei valori de glicemie citite din baza de date si afisate de grafic.

Istoric Glicemie

Istoricul glicemiei ajuta utilizatorul in calcularea dozei de insulina ce trebuie injectata intr-un anumit context. Valoarea glicemiei este influentata de foarte multi factori si este dificil la un moment dat sa determine toti acesti factori si modul lor de propagare in valoarea finala.

Un mijloc rapid si eficient de a determina cantitatea de insulina ce trebuie injectata este de a se analiza istoricul pacientului si a cauta cazuri similare cu cel actual, cazuri care au fost rezolvate cu succes.
Aplicatia lucreaza ca o memorie specifica pacientului unde acesta poate cauta oricand o anumita situatie si sa-si aminteasca solutia care a fost corespunzatoare acelei situatii.
Prin analogie, daca acea solutie a fost buna pentru acel context, ea poate reprezenta un reper pentru contextul actual similar celui din trecut.

Salvarea in baza de date a cazurilor de succes

Un caz de succes reprezinta un context dificil care a fost rezolvat cu bine de catre pacient. In pagina "Trend Glicemie" sunt afisati parametrii care definesc un anumit context, curba glicemiei si cantitatea de insulina care a rezolvat acel context dificil.

Prin click cu mouse-ul pe acel context in interiorul graficului, se deschide un dialog care afiseaza contextul si propune pacientului sa-l salveze in baza de date ca sa fie utilizat ca model pentru alte cazuri similare.
Dupa salvarea contextului se deschide automat pagina ce afiseaza lista tuturor cazurilor de succes salvate in baza EMIM. Utilizatorul are posibilitatea sa stearga anumite linii daca considera ca in timp s-au salvat cazuri similare care au fost rezolvate intr-un mod mai eficient (reprezinta un exemplu mai bun pentru acea situatie).
In felul acesta pacientul isi intretine o baza de date proprie care se optimizeaza cu fiecare noua experienta adaugata.

Interogarea bazei de date pentru ajutor intr-un anumit context

Acelasi dialog creat prin click cu mouse-ul afiseaza si cazurile de succes gasite in baza de date si care sunt similare cu contextul actual.
Pacientul le poate vizualiza, analizeaza solutia gasita pentru fiecare din acestea si apoi decide care este solutia optima pentru cazul de fata cu care se confrunta.
In felul acesta, aplicatia EMIM ofera un reper si un sprijin in procesul de decizie al pacientului referitor la solutionarea unui anumit context dificil cu care se confrunta.

Import Date Glicemie

Multe aplicatii pot exporta datele de glicemie in format CSV. Acestea pot fi importate in cadrul datelor de valori medicale personale. Fisierul va trebui sa contina 2 coloane, data citirii cu formatul, de ex., 22-04-2019 15:23 si valoarea glicemiei, de ex., 87.3334. Dupa ce se realizeaza importul de date, acestea pot fi vizualizate actiunea Trend Glicemie.

Modificare Limite Glicemie

Analizele grafice de glicemie sunt executate folosind valorile standard : Limita hiperglicemie (limita standard 140) si Limita hipoglicemie (limita standard 70). In functie de pacient aceste valori pot varia, si este recomandata ajustarea acestor valori pentru ca executia analizei grafice sa fie cit mai corecta.