Introducere


Platforma EMIM ofera posibilitatea de a integra datele de imagistica disponibile in diverse surse de date, precum instalari PACS, directoare pe HDD sau DVD cu date de imagistica.
Operatiunea de integrare ofera posibilitatea cautarii, descarcarii temporare si vizualizarii datelor de imagistica in interfata web. Aceasta este efectuata cu ajutorul agentilor USMED, care pot desfasura activitati de cautare si descarcare la cerere, numai in medii autorizate.
Operatiunile de imagistica pot fi efectuate doar in cadrul clinicilor inregistrate cu specialitate de imagistica si doar de catre persoanele autorizate de administratorul clinicii.
Dupa inregistrarea clinicii, va fi nevoie de descarcarea pachetului de instalare pentru agentul USMED. Instalarea agentului va fi realizata in cadrul retelei clincii de imagistica, instalare care mai apoi va fi acreditata de administratorul clinicii.

Creare clinica de imagistica

Numai Administratorul platformei EMIM poate crea si gestiona clinicile de imagistica.
In acest scop trimiteti un mail la administratorul platformei contact@emim.ro si veti primi informatiile necesare conectarii la clinica proprie de imagistica. Datele de imagistica se pot transmite doar in interiorul clinicii, de la un laborator la altul. Nu se vad date de imagistica stocate in PACS-uri sau foldere de la alte clinici.

Consortii (clustere) de imagistica

Diverse clinici ce contin date de imagistica stocate sub forma de fisiere DICOM in PACS-uri sau foldere pot share-ui aceste informatii intre ele.
In acest scop, se creeaza o clinica umbrela pentru toate institutiile care vor sa share-uiasca date intre ele, iar la aceasta clinica umbrela vor fi asociati medicii din institutiile respective.

Agentii USMED care transmit aceste date vor fi instalati la fiecare institutie in parte si vor comunica cu platforma EMIM in cadrul clinicii umbrela. Nimeni din afara acestei clinici nu poate accesa datele de imagistica.

Clusterele de imagistica se vor crea doar in urma semnarii unor acorduri bilaterale prin care institutiile participante isi dau acordul ca datele din clinica si fie vizibile medicilor din clinicile partenere.
Nu toate datele de imagistica dintr-o institutie sunt vizibile automat in afara. Agentul USMED care trimite aceste date va avea acces numai la anumite foldere sau PACS-uri special concepute pentru share-uirea datelor.

Agentul USMED


Agentul USMED este un pachet software care vine sub forma de .MSI file pentru o usoara instalare/dezinstalare a acestuia.
Instalarea va consta intr-un serviciu Windows si o aplicatie desktop care va facilita preconfigurarea si acreditarea agentului USMED.
Agentul USMED ofera capabilitati de conectare, cautare, anonimizare si incarcare date in medii de stocare temporare.
In nici un caz operatiunile efectuate de care agentul USMED nu vor avea un impact asupra integritatii datelor de imagistica existente, agentul avand implementate doar operatiuni de citire si/sau copiere din sursele de date puse la dispozitie.

Setari agent USMED

Configurari agent:
Sursa date: Agentul se poate conecta doar la surse de date de tip folder, sau PACS care implementeaza protocoalele "C-ECHO","C-FIND" si "C-GET", ca parte a serviciului de Query/Retrieve, conform DICOM Standard. Nu merge cu PACS-uri care pot efectua operatii folosind doar comanda "C-Move". Nu poate citi decat fisiere de tip DICOM unde gaseste informatii in metadata privitor la CNP-ul pacientului si alte date de filtrare.
Licenta: fara Licenta agentul nu se poate conecta la platforma EMIM. In momentul cand i se seteaza licenta acesta primeste cod si parola de conectare in EMIM si va fi vizibil in operatiile de cautare a datelor de imagistica.

Cautarea datelor de imagistica dupa CNP-ul unui pacient.


Efectuarea cautarii poate avea loc doar dupa un CNP complet si corect al unui pacient.
- CNP pacient: este un camp de tip text unde utilizatorul poate introduce CNP-ul unui pacient.
- Cauta date imagistica pacient dupa CNP: actiunea pe acest buton va initia cautarea datelor de imagistica pentru acest pacient.
Fiecare agent acreditat la aceasta clinica va primi o cerere de cautare a datelor de imagistica si va returna rezultatele cautarii catre pagina web.

- Sterge datele informative de cautare: actiunea pe acest buton va efectua stergerea datelor de cautare vizibile in pagina web. Nu afecteaza datele fizice existente pentru cautare.
- Tabel afisare rezultate cautare: in aceasta locatie vor fi afisate rezultatele cautarilor, in mod paginat, cu cite 10 rezultate per pagina.
Fiecare rand rezultat va avea urmatoarea componenta :

  • Agent USMED: numele agentului responsabil de rezultatul primit.
  • Studiu: reprezinta seria studiului de caz.
  • Descriere Studiu: reprezinta descrierea studiului asta cum ea a fost stabilita de persoana care a efectuat studiul de caz.
  • Data Studiului: reprezinta data cind a fost facut studiul de caz.
  • Descarcare Studiu de Caz: actiunea va initia o cerere de descarcare a studiului catre agentul USMED care a raportat gasirea acestuia. Deoarece studiile de caz pot avea o dimensiune foarte mare, finalizarea acestei operatiuni poate dura si citeva minute.
    Cat timp se efectueaza descarcarea, vor fi indicatori vizuali referitor la pasul operatiunii in curs : copiere date din sursa de date, anonimizare, incarcare in mediul de stocare temporar. Toate informatiile referitoare la statusul operatiunii de descarcare vor fi disponibile in coloana Observatii.

- Istoricul disponibil al studiilor medicale descarcate: este o lista cu structura arborescenta ce contine toate studiile de caz descarcate de medicul curent. Expandarea nodului parinte va dezvalui seriile disponibile in cadrul studiului de caz.
Fiecare nod de tip Serie, va avea optiunea de Vizualizare Serie. Actiunea pe acest button va deschide o fereastra de tip popup, in care se va putea face navigarea in setul de imagini disponibile pe serie.
Inregistrarile de tip Studiu de caz, vor avea optiunea de Stergere istoric Studiu de Caz, si actiunea pe acest button va efectua stergerea datelor de imagistica stocate temporar. Datele de imagistica din locatiile accesibile agentului USMED nu vor fi afectate.

Lista Agenti Imagisitica USMED


Reprezinta lista tuturor agentilor USMED acreditati de administratorul clinicii pentru a fi folositi in functiile de cautare si descarcare a datelor de imagistica.
- Client: reprezinta numele clientului unde este instalat agentul USMED (eg. Spitalul Spiridon).
- Locatie Client: reprezinta locatia fizica in cadrul firmei clientului unde este instalat agentul USMED. Este foarte util cind sunt instalati mai multi agenti la acelasi client si se doreste vizualizarea deservirii servicilor (eg. CT, radiologie).
- Status: reprezinta status-ul agentului USMED, daca e conectat sau nu. Daca nu este conectat, atunci pot fi probleme de comunicare intre agentul USMED si serverul de web EMIM.
- Numele componentei: reprezinta numele componentei care furnizeaza datele de cautare/descarcare (eg. AET, locatie fizica ) .
- Tip locatie: reprezinta tipul echipamentului care furnizeaza date de cautare/descarcare (eg. Pacs Server, HDD ).

Licentiere Agenti USMED


Reprezinta locatia de unde se pot controla agentii USMED care vor deservi serviciile de cautare si descarcare a datelor de imagistica.
In partea superioara a listei, daca se actioneaza pe butonul "+", va aparea posibilitatea de definire a datelor de identificare declarativa a unui agent USMED. Dupa acceptarea datelor de intrare, organizatia si locatia agentului, va aparea o inregistrare noua in lista agentilor USMED.
Noua inregistrare va avea o licenta USMED, cheie care poate fi copiata in clipboard folosind butonul de Copiere Cheie Licenta. Aceasta cheie trebuie asociata agentului USMED, folosind aplicatia de configurare agent USMED. Dupa restartarea serviciului USMED, operatie efectuata automat odata cu inregistrarea licentei, acesta se va putea connecta si pune la dispozitiile servicile sale.

Alte operatiuni disponibile:
- Sterge cheie licenta: operatia va rezulta in deautorizarea agentului USMED cu acea cheie de licenta, stergerea permanenta a cheii de licenta. Operatiunea va avea ca rezultat imposibilitatea agentului USMED cu acea cheie de licenta sa se mai poata connecta la serverul web EMIM .
- Deactivare cheie licenta: operatia va rezulta in deactivarea cheii de licenta si posibilitatea de a asocia cheia unui alt agent USMED.
- Status licenta: evidentiatza daca licenta respectiva a fost asociata unui agent USMED sau este disponibila pentru utilizare la un agent nou/relocat.

USMED loguri access date imagistica


Orice tip de access, cautare sau descarcare a datelor de imagistica, este logat in sistem.

- Utilizator: numele utilizatorului care a efectuat operatia.
- Clinica: locatia catre care a fost initiat accesul.
- Operatiune: tipul de operatiune efectuata (eg. Descarca studiu, Cautare dupa CNP ).
- Data operatiunii: Data si ora la care operatiunea a fost efectuata.
- Informatie accesata: in cazul unei cautari, este CNP-ul folosit de utilizator pentru efectuarea cautarii, iar in cazul operatiunii de descarcare, reprezinta codul studiului de caz cerut pentru descarcare.