Introducere


Modulul Fisa Auto permite gestionarea procesului de eliberare a fiselor medicale dintr-o policlinica, fise necesare in obtinerea sau reinnoirea carnetului de conducere auto.

Conform legislatiei in vigoare, pentru orice reinnoire a carnetului de conducere auto trebuie sa se aduca o fisa medicala care sa ateste ca acea persoana este apta din punct de vedere medical sa conduca un vehicol pe strazile publice.
In acest context, cererea pentru serviciile de eliberare a fisei auto a crescut foarte mult si in mod implicit, birocratia aferenta.

Timpul petrecut de conducatorul auto intr-o policlinica pentru obtinerea certificatului medical reprezinta un criteriu important in alegerea clinicii la care apeleaza clientul.
Cu cat obtine fisa auto mai repede, cu atat conducatorul este mai multumit si apeleaza la acea clinica, chiar daca, la alte criterii clinica nu sta foarte bine.

De aceea, optimizarea si digitalizarea procesului de eliberare a fisei auto devine un obiectiv major pentru fiecare clinica interesata de confortul si multumirea pacientilor. in acest capitol se explica modul de functionare a modulului "FisaAuto" de la inregistrarea pacientilor in baza de date, pana la finalizarea fisei si plecarea clientului cu fisa completata.

Creare clinica pentru eliberarea Fisei Auto


Policlinica pentru eliberarea fisei auto se creeaza ca orice clinica din sistem, setand tipul clinicii la valoarea "FisaAuto".

Definirea serviciilor oferite de clinica

Dupa crearea clinicii, se intra in pagina de Servicii unde se definesc tipurile de fise ce se pot completa la clinica, pretul acestora, precum si alte servicii independente oferite de clinica:

Fig.1. Definirea serviciilor oferite de clinica

Gratuitati

Sunt anumite categorii de clienti care beneficiaza de gratuitati din partea clinicii.
Aceste facilitati sunt definite in pagina de servicii si vor fi selectate atunci cand un client dintr-o anumita categorie se prezinta la clinica:

Fig.1. Definirea tipurilor de gratuitate de care beneficiaza clientii
Valoarea gratuitatii se poate da sub forma de fractie (0 inseamna gratuitate 100%, clientul nu plateste nimic), sau sub forma de suma ce reprezinta noua valoare a serviciului.

Definire Fisa prin scanarea cartii de identitate


Pacientul se prezinta la ghiseu, prezinta cartea de identitate care se scaneaza cu mobilul Android pe care ruleaza aplicatia Emim mobile.

Aplicatia de mobil identifica in mod automat numele, prenumele si CNP-ul clientului si trimite aceste informatii la server.
Serverul salveaza noul pacient in baza de date si creeaza FisaAuto pentru acesta. Se afiseaza pagina de editare a fisei unde operatorul trebuie sa selecteze tipul de fisa, eventualele gratuitati si sa editeze campul de Observatii:

Fig.2. Editarea fisei auto

Datele de nastere ale pacientului sunt extrase automat din valoarea CNP-ul.
In functie de serviciile bifate aplicatia calculeaza automat Valoarea sumei de incasat.
Tipul de incasare implicit este "Cash" (se pot face si incasari cu cardul).
Implicit casuta "Genereaza Bon" este bifata (se trimite comanda de bon la casa de marcat). Daca se selecteaza o gratuitate de 100% (valoarea de incasat este zero), automat se debifeaza generarea bonului de casa.

Numar inregistrare fisa

Numarul de inregistrare a fisei se genereaza in mod unic de catre aplicatie, indiferent de cati operatori lucreaza in paralel pentru introducerea fiselor auto.
Generatorul se starteaza la inceputului fiecarei zile, fiind un indicator util in citirea numarului de fise generate zilnic.

Trimitere pacient la vizita medicala

Se activeaza butonul "Valideaza,Listeaza si Trimite la Vizita Medicala" prin care se listeaza fisa auto ce se inmaneaza pacientului care trebuie sa parcurga lista de cabinetel medicale pentru a efectua vizita medicala.

Introducerea web a cererilor de fise medicale

Pacientii care intra pe site-ul clinicii au posibilitatea sa completeze online informatiile personale, astfel incat, cand ajung la triaj aceasta sa fie doar listata, fara a mai fi necesara scanarea buletinului.

Fisele completate online se regasesc in pagina "Cereri Web". Se gaseste pacientul si se listeaza direct la imprimanta.

Introducerea manuala a fiselor auto

In caz ca nu functioneaza aplicatia de scanare, fisele se pot adauga manual prin butonul "Adauga Fisa Manual".

Eliberarea fiselor in cazul cand sistemul nu functioneaza

E posibil ca sistemul sa nu lucreze (nu este legatura internet, serverul este down etc.).
In acest caz trebuie sa existe un numar de fise listate care sa fie completate manual (cu pixul) de catre fiecare pacient in parte.
Dupa efectuarea vizitei medicale, aceasta fisa se pozeaza cu aplicatia de mobil.
La sfarsitul zilei toate fotografiile fiselor auto manuale se vor transfera de pe mobil in folderul dedicat din calculatorul local.
Atentie: fisele facute manual si pozate cu mobilul nu se vor regasi in baza de date a sistemului. De aceea, aceste poze trebuie salvate alaturi de cele downloadate din sistem pentru a tine evidenta clara a tuturor fiselor emise de clinica.

Finalizare Fisa Auto


Dupa terminarea vizitei medicale si pacientul are toate diagnosticele trecute pe fisa, acesta se intoarce la triaj cu fisa completa.

Fisa se scaneaza cu aplicatia de mobil care identifica automat codul pacientului, si trimite poza fisei la server pe acest cont identificat.
In pagina "Finalizare Fisa Auto" apare numele pacientului scanat impreuna cu poza finala a fisei:

Fig.3. Pagina de finalizare a fisei auto

Se verifica poza fisei si se actioneaza butonul "Finalizeaza Fisa". In acest moment fisa este trecuta la istoricul pacientilor si stearsa din pagina de finalizare.

Pentru rapiditate, se poate da click pe butonul "Finalizeaza toate" ce inchide toate fisele aflate in starea pre-finalizare.

Abandonare fisa

Este posibil ca pacientul sa nu finalizeze vizita medicala si sa nu se intoarca la triaj pentru inchiderea acesteia.

Toate aceste fise abandonate raman in pagina de finalizare si incarca abuziv gridul cu informatii depasite.
De aceea fisa se poate trece dupa un timp in starea "abandonata" ca sa se elibereze pagina, sa poata fi regasite mai usor informatiile active.
Exista butonul "Abandoneaza mai vechi de 2 sapt." prin care se trec in starea "abandonata" toate fisele mai vechi de doua saptamani si care nu s-au finalizat intre timp.

Atentie: fisele abandonate nu se sterg, ele sunt doar trecute in starea "Abandonata".
Aceste fise se regasesc in totalitate in pagina "Fise abandonate", unde pot fi cautate, gasite si ediate pentru e le reactiva.

Istoricul pacientilor


Oricand un pacient inregistrat in baza de date poate fi regasit pentru a verifica fisa auto eliberata.

Pagina Istoric Pacienti afiseaza fisele eliberate in ultima saptamana de lucru.

Fig.1. Lista fiselor eliberate in ultima saptamana

Cautarea unui pacient din istoric

Sunt foarte multi pacienti in baza de date, de aceea pagina de istoric afiseaza doar pacientii din ultima saptamana.
Totusi, oricand intervalul de timp selectat pentru afisare se poate modifica din link-ul "Data adaugare is between ...":

Fig.2. Editarea intervalului de timp pentru afisarea istoricului fiselor auto emise
Exista butonul "Clear" prin care se anuleaza filtrarea in timp a gridului, orice informatie cautata va fi cautata in toata baza de date a gridului.

Prin completarea unui nume (sau CNP, prenume etc) in campul Search se filtreaza liniile afisate (vor fi afisate doare liniile care respecta acest criteriu de filtrare).
Exista de asemenea posibilitati de filtrare pe fiecare coloana a gridului. In prima linie de sub header se introduce un criteriu de filtrare si automat gridul se redeseneaza cu informatiile filtrate.

Astfel, prin definirea intervalului de timp afisat, impreuna cu facilitatile de filtrare pe fiecare coloana, se poate gasi rapid si eficient o anumita fisa cautata.

Cautarea unui pacient in Fise Abandonate

Daca o anumita fisa nu se gaseste in pagina "Istoric Pacienti", este posibil sa fie gasita in pagina "Fise Abandonate".
Acel pacient a fost inregistrat in baza de date, dar nu a finalizat fisa, deci nu este in istoric, dar apare in pagina de fise abandonate.

Facilitatile de filtrare sunt aceleasi cu cele din pagina de Istoric.

Tranzactii Casa Marcat


Daca exista o casa de marcat conectata la calculatorul local, atunci orice listare de fisa trimite si o comanda de tiparire bon catre casa de marcat cu suma si serviciile selectate in cadrul fisei.

Daca acea tranzactie nu a fost finalizata din diverse motive, se poate intra in pagina "Tranzactii Casa Marcat" unde se vizualizeaza toate tranzactii si eventual retrimite tranzactie catre casa de marcat:

Fig.1. Tranzactiile trimise catre casa de marcat

Atentie: orice tranzactie trimisa catre casa de marcat va fi listata de casasi va aparea in raportul Z al casei.
Mai multe detalii gasiti in pagina de help dedicata casei de marcat: Ghid casa marcat.

Pagina de tranzactii cu casa de marcat este utila in cazul unei verificari a sumelor trecute in raportul Z. Pagina afiseaza sumele trimise pentru a fi listate catre casa de marcat si rezultatul acestor tranzactii.

Generare numar inregistrare


Pentru fiecare fisa printata se genereaza automat un numar de inregistrare unic pe clinica.
Chiar daca se lucreaza pe mai multe calculatoare simultan si se genereaza simultan fise auto, fiecare va primi un numar de inregistrare unic.

Pagina "Nr.Inregistrare" afiseaza numerele generate, data la care au fost generate, pacientul pentru care s-a generat, operatorul care a cerut numarul de inregistrare, precum si alte informatii utile:

Fig.1. Pagina de afisare a numerelor de inregistrare

Pagina este utila de asemenea in gasirea rapida a unui pacient inregsitrat in baza de date a fiselor auto.

Daca este necesar generarea unui numar de inregistrare in afara procesului automat al aplicatiei EMIM, atunci se foloseste butonul "Adauga Nr. inregistrare Manual".

Copiere fise pe folderul local


S-a dezvoltat o aplicatie desktop care se instaleaza pe calculatorul local si permite downloadarea fiselor auto din baza de date.

Aplicatia nu este absolut necesara, orice fisa auto din baza de date poate fi oricand cautata, regasita si downloadata din pagina "Istoric Pacienti".

Dar daca mai sunt fise facute manual si care nu au poze in baza de date, doar in telefonul mobil, atunci este bine sa se tina toate aceste fisere la un loc cu cele din baza de date.

Fig.1. Aplicatia de downloadare a fiselor in folderul local
Trebuie completate campurile:
Email: contul userului cu care se conecteaza aplicatia la baza de date.
Parola: parola pentru acel cont.
DataStart, DataEnd: intervalul de timp pentru care se downloadeaza fisele. Implicit DataStart este egala cu DataEnd de la ultima downloadare, astfel incat sa nu se faca transfer inutil prin retea. .
Director: folderul local unde se downloadeaza fisele. Se creeaza un subdirector in acest folder pentru fiecare zi de fise auto. Numele fiserului include numele pacientului, CNP-ul, data inregistrarii, precum si data eliberarii. In acest director ar trebui copiate zilnic si pozele facute cu telefonul mobil pentru mai multa siguranta. Pozele sunt redundante, aceeasi fisa apare de doua ori, o data downloadata de pe server, a doua oara copiata de pe mobil. Totusi, cand aceasta redundanta este utila cand se dau fise manual si nu exista decat versiunea de pe mobil. Se pot evidentia usor care sunt fisele din EMim si fisele de pe mobil, cele din EMIM au numele formatat conform specificatiilor de mai sus.

Daca o fisa deja este downloadata dintr-un proces anterior, ea nu va mai fi procesata, se sare la urmatoarea fisa, cu un mesaj corespunzator in aplicatia de download.