Creare user

Orice utilizator EMIM se creeaza prin link-ul "Register". In aceasta pagina trebuie introdus emailul acelui user. Daca user-ul nu are email, atunci se poate introduce un email format din concatenarea numelui si prenumelui:
email nume.prenume.emim@ro
parola: nume.prenume.emim@ro
Atentie, mailul trebuie sa fie unic in baza de date, daca exista deja un user cu acel mail, sistemul returneaza eroare. Daca user-ul este creat de catre un asistent de cabinet medical, parola poate fi egala cu mailul. Cu prima ocazie, user-ul creat intra in sistem si-si seteaza parola proprie.
Atentie:Este important ca user-ul sa aiba o adresa de mail valida, prin intermediul acestei adrese se poate valida contul si se trimit in viitor diverse mailuri cu informatii utile de la alti actori din sistem.

Imediat dupa crearea user-ului trebuie sa se intre in pagina de editare unde sa se completeze numele, prenumele si alte date specifice acelui utilizator.

Toate paginile referitoare la editarea utilizatorului EMIM sunt accesate prin intermediul link-ului "DATE PERSONALE " aflat in meniul principal, coltul dreapta sus (langa butonul Login/Logout).

Utilizatori care nu au adresa de mail

Daca utilizatorul ce trebuie inserat in baza de date EMIM nu are email, atunci se poate folosi butonul Genereaza Email.
Acest buton apeleaza o functie care genereaza a adresa de mail implicita pornind de la Numele si Prenumele user-ului:
Email: Nume.Prenume@emim.ro
Parola: Nume.Prenume@emim.ro , identica cu mailul generat automat, pentru a fi retinuta mai usor de catre cel care a creat contul si de catre utilizatorul care va folosi acest cont si nu are adresa de mail.
Observatie: utilizatorul poate oricand sa-si schimbe parola contului prin utilizarea butonului "DATE PERSONALE" si accesarea optiunii "Parola".

Creare cont pentru copii

Copiiilor care n-au numar de telefon nu li se pot crea conturi in EMIM. Singura modalitate de a verifica unicitatea uni cont si proprietarul acestuia este data de telefonul mobil.
Totusi sunt copii care trebuie sa vina la medic si sa li se faca programari pe numele lor. In acest scop, s-a introdus in pagina de pacienti ai cabinetului medical un buton de creare cont copil pentru un pacient dat.

Contul unui copil va fi ca orice cont EMIM cu singura diferenta ca el nu are numar de telefon propriu: ca numar de telefon se va salva telefonul parintelui la care se concateneaza prenumele copilului.
Cand aplicatia trimite SMS-urile pentru acel cont de copil, se elimina automat prenumele concatenat si se gaseste numarul real de telefon pe care sa trimite acel SMS (copilul este programat, dar SMS-ul il primeste parintele).

Cand copilul va creste, pur si simplu poate modifica numarul vechi de telefon al parintelui, cu propriul lui telefon, devenind proprietar de drept al acelui cont.

Conturi cu acelasi numar de telefon

Aplicatia EMIM foloseste in mod unic numarul de telefon si este asociat cu fiecare user creat in scopul de a identifica unic fiecare utilizator. De asemenea telefonul este folosit pentru a instiinta user-ul de cererile de access asupra datelor personale de catre medic-ul sau.
In cazul in care un user doreste sa-si creeze un cont nou si telefon-ul sau este gasit deja in baza de date, se efectueaza urmatorii pasi :

  • Se apasa butonul Trimite Cod Sms
  • Se citeste codul primit pe SMS si se introduce in casuta SMSCode
  • Se apasa butonul Valideaza Cod Sms
In cazul in care dupa efectuarea pasilor s-a primit confirmarea de validare a numarului de telefon, utilizatorul isi poate crea contul si va avea asociat numarul de telefon validat, iar numarul sau de telefon asociat altui cont va fi sters din baza de date.

Editare profil

In aceasta pagina se introduc urmatoarele date pentru utilizatorului creat:
Nume: numele utilizatorului - este obligatoriu
Prenume: prenumele utilizatorului - este obligatoriu
Telefon: numarul de telefon care este folosit de catre utilizator - este obligatoriu si unic. In cazul in care numarul de telefon mai este asociat unui alt utilizator, se parcurg aceiasi pasi ca in cazul Creare user - Conturi cu acelasi numar de telefon.
Data nastere: data nastere - utila in selectarea persoanelor cu acelasi nume/prenume
Judet: judetul de resedinta, este folosit pentru filtrarea utilizatorilor. In principiu, clinicile dintr-un judet vad numai utilizatorii din acel judet.
Oras/Comuna: orasul/comuna de resedinta, este folosit pentru filtrarea utilizatorilor. Doi utilizatori cu acelasi nume vor putea fi identificati dupa numele localitatii de resedinta.
Email Corespondenta: adresa de email unde utilizatorul poate primi notificari din cadrul platformei sau pentru a-si regenera parola.

In scopul dezvoltarii unei baze de date coerente, campurile pentru Judete si Orase nu sunt completate ca text liber, ci sunt predefinite, utilizatorul doar selecteaza din lista propusa localitatea proprie. In acest fel, se elimina posibilitatea ca acelasi judet/oras/comuna sa se regaseasca in baza de date de mai multe ori sub nume diferite (cu cratima/fara cratima, cu litera mare/mica, etc.).
Odata selectat judetul, automat aplicatia afiseaza lista oraselor/comunelor din acel judet.

Schimbare parola

Avand in vedere ca aplicatia EMIM stocheaza diverse date medicale ale pacientului, este important sa se mentina o politica de securitate care protejeze aceste date impotriva incercarilor de furt.
In aceasta pagina utilizatorul isi poate seta o noua parola suficient de puternica ca sa nu poata fi descoperita de catre alti utilizatori.

Atentie: aplicatia EMIM este disponibila tuturor utilizatorilor de internet, deci deschisa publicului larg. Este foarte posibil sa existe diversi utilizatori care sa incerce spargerea parolelor pentru a intra in posesia datelor medicale ale altor membri EMIM.
Singura metoda eficienta in prevenirea acestor fraude este setarea unei parole puternice (minim 6 caractere, inserare de caractere speciale, majuscule, etc.) care sa nu poata fi ghicita cu un numar rezonabil de incercari.
Binenteles, daca datele stocate in sistemul EMIM nu sunt importante pentru proprietar (de exemplu, programarile la medic), atunci politica de securitate nu mai este atat de actuala.

Photo profil

Prin acest link utilizatorul isi seteaza in baza de date o fotografie de profil.
Aceasta fotografie este afisata de aplicatia EMIM in diverse pagini de prezentare a utilizatorului (echipe medici, selectoare de utilizatori).

Daca utilizatorul nu isi incarca o fotografie proprie, atunci sistemul va afisa o poza implicita pentru toti user-ii care nu au setata poza proprie.

Clinicile mele

Pagina afiseaza toate clinicile cu care user-ul curent a colaborat sau colaboreaza intr-un fel cu clinica respectiva.
Orice colaborare (de tip medic, asistent, furnizor, pacient, etc.) se salveaza in baza de date si ramane salvata pana cand user-ul sau administratorul acelei clinici sterge aceasta asociere.
Pagina include doua sectiuni:
Colaborari: este listata tabela cu toate colaborarile avute de userul curent cu diferite clinici din sistemul EMIM
Clinici care au acces implicit: listeaza toate clinicile din judet si care sunt acreditate EMIM. Aceste clinici au acces implicit la toti userii EMIM care au declarat contul lor ca fiind public.

Clinici cu care colaborezi

Sunt afisate toate clinicile cu care user-ul a colaborat la un moment dat.
Fiecare linie include un buton "Delete" prin care user-ul sterge acea colaborare din baza de date.
Dupa aceasta stergere, acea clinica nu va mai avea acces la datele user-ului (decat daca se aplica regula nr.2: clinici cu acces implicit, vezi mai jos).

Clinici unde sunt administrator

Aplicatia EMIM permite oricarui utilizator sa-si creeze clinica proprie unde sa gestioneze intreaga activitate din aceasta clinica.
Pagina afiseaza toate clinicile create de user-ul curent sau clinicile create de alt user dar la care userul curent are rol de administrator.

Daca user-ul este administrator, atunci se afiseaza butonul "StergeClinica" cu care se sterge acea clinica din baza de date.
Atentie:stergerea unei clinici implica stergerea tuturor informatiilor legate de clinica respectiva: medici asociati, programari, servicii, preturi, etc.
De aceea, numai administratorul unei clinici are drept de stergere, acesta fiind constient de toate efectele secundare legate de stergerea unitatii respective.

Clinici care au acces la datele mele

Aplicatia EMIM este flexibila si se adreseaza tuturor utilizatorilor de internet. Orice user isi poate face cont si apoi crea clinici proprii devenind administrator pe acea clinica.
Dar nu orice administrator de clinica are acces la datele de contact ale celorlalti membri EMIM. Implicit, o clinica vede doar utilizatorii care au dat explicit acces la acea clinica.

Cum se acorda accesul la datele mele?

Sunt clinici si clinici create in sistem. Unele sunt autorizate de catre administratorul sistemului EMIM, altele nu au aceasta licenta.
Implicit, un utilizator care a bifat campul "EstePublic" va fi vizibil doar clinicilor care au primit licenta EMIM (au semnat un contract privind confidentialitatea datelor si sunt verificate periodic de catre administratorul sistemului EMIM) si care au acelasi judet de resedinta cu cel al utilizatorului.
Deci, implicit, user-ii EMIM sunt vizibili doar clinicilor acreditate din judetul respectiv. Prin acest mecanism, fiecare user poate gestiona foarte simplu lista institutiilor care au acces la datele sale, iar institutiile nu sunt bombardate cu cereri de tip spam trimise de useri din alte judete.

Totusi, daca un user se deplaseaza in alt judet si are nevoie de anumite servicii medicale, acesta trebuie sa gaseasca clinicile din acel judet si sa se programeze la una din ele.
In aces scop, user-ul listeaza clinicile din acel judet si apoi da drepturi de acces la o clinica selectata din lista. In mod automat, acel user isi poate face o programare la clinica respectiva si apoi sa intre in contact cu medicul de garda din acea clinica.

In concluzie, un membru EMIM este vizibil implicit doar clinicilor autorizate din judetul de resedinta al user-ului, dar la nevoie, user-ul poate largi lista acestor institutii in functie de necesitati.
Oricand un user poate dezactiva accesul unei clinici din lista la datele sale.

Chiar daca exista o asociere intre un utilizator si o clinica, acea clinica nu are acces la datele personale si medicale ale user-ului EMIM. Se pot face programari, vizite la medic, dar medicul din acea clinica nu poate vizualiza datele private ale user-ului.
pentru a da acces explicit medicului la datele sale, user-ul trebuie sa intre in pagina "Date Personale/Drepturi Acces" unde se listeaza toate clinicile cu care colaboreaza si pentru fiecare clinica editeaza drepturile de acces.

Logare automata pe clinica implicita

Daca un medic colaboreaza cu mai multe clinici, sistemul EMIM nu stie pe care clinica sa-l duca automat dupa logare.
De aceea, in pagina "DatePersonale/DrepturiAcces/ClinicileMele" este o coloana numita "LogareAutomata", unde medicul poate sa seteze clinica in care sa intre automat dupa logare.

In felul acesta, dupa logare, medicul (sau admin, asistenta, etc) este condus automat la clinica implicita si nu mai trebuie sa dea diverse click-uri pentru a ajunge la ea.

Butonul "Acasa" din meniul principal conduce user-ul la clinica implicita.

Totusi, oricand user-ul poate comuta aplicatia pe o alta clinica cu care colaboreaza folosind selectorul disponibil in meniul paginii. Acest selector afiseaza lista tuturor clinicilor la care user-ul curent este colaborator.

Stergere cont

Butonul "Stergere cont" elimina user-ul curent din baza de date EMIM.
Cand se sterge un cont EMIM, se sterg automat toate datele ce tine acel cont: programari, date medicale, istoric medical, fisiere asociate, etc.
Stergerea unui cont este definitiva, nu se mai poate recupera contul cu datele sale, trebuie creat un cont nou.